TwitterFacebook

CONTACT

NIEUWSBRIEF

MEELOPEN

WIN AL ONZE WANDELGIDSEN

Nieuwsbrief 05-05-2021

Wandelen in het teken van de vrijheid
Vandaag is het Bevrijdingsdag. In de eerste week van mei gedenken we de ellende en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten en vieren we onze vrijheid.

We zoeken plaatsen op die ons aan de oorlog herinneren en staan stil bij wat er is gebeurd. Een bijzondere initiatief in dat kader is het Pad van de Vrijheid (met eigen website) waarvan vorig jaar bij Uitgeverij Blauwdruk een mooie gids verscheen. Wandelend stilstaan bij wat er toen gebeurde ...

Het Pad van de Vrijheid is een wandelroute van 150 kilometer die begint en eindigt bij Hotel De Wereld in Wageningen. Daar werd op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitse bezetter getekend en kregen Nederlanders hun vrijheid terug. De wandelroute voert langs plaatsen rondom Wageningen die stuk voor stuk herinneren aan de oorlog. 

De rijk geillustreerde gids staat vol met interessante teksten en kijkpunten en is daardoor een mooie mix van rood en groen, van cultuur en natuur. Hulde aan de makers Wim Huijser (ook bekend van onze gidsen Weldadig wandelen en Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse) en Lysbeth Beels.

Er zijn veel meer wandelgidsen die ons aan de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen en conflicten herinneren. In deze nieuwsbrief presenteren we er een paar: het Westerborkpad, het Waterliniepad en Lopen langs linies. Ook in onze gidsen Amsterdam acht keer anders en Utrecht acht keer anders zijn wandelingen opgenomen die plaatsen aandoen die aan de oorlog herinneren. En ook Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem kon natuurlijk niet compleet zijn zonder het 'oorlogspad' waarmee we in de voetsporen van de onfortuinlijke geallieerden tijdens de Slag om Arnhem treden. Een prachtige wandeling om in vrijheid van te genieten.

Het Westerborkpad
Het Westerborkpad is gemaakt om de herinnering aan de deportatie van Joodse Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Het pad begint bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam waar Joden werden samengebracht om naar kamp Westerbork in Drenthe te worden vervoerd. Het pad voert langs plaatsen van herinnering langs de treinroute tussen Amsterdam en Westerbork. Het Westerborkpad is een uitgave van Wandelnet.

Linies in Nederland
Water speelde eeuwenlang een belangrijke rol bij de verdediging van Nederland tegen invallen van buitenaf. Een van de bekendste verdedigingswerken is de Nieuwe Hollandse Waterlinie die van Muiden aan de Zuiderzee naar de Biesbosch voert en de basis vormt voor het Waterliniepad, dat gerealiseerd werd door Wandelnet. Maar er waren veel meer linies in Nederland en onze wandelgids Lopen langs linies geeft een goed overzicht.

Herinneringen aan de oorlog
In onze thematische wandelgidsen Amsterdam acht keer anders en Utrecht acht keer anders zijn wandelingen opgenomen met als thema 'herinneringen aan de oorlog'. En in Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem ruk je vanaf Oosterbeek op naar de John Frostbrug in Arnhem. De losse routes zijn te vinden op Wandelzoekpagina. (Amsterdam, Utrecht en Arnhem).